Premier Mark Rutte wil de slepende kwestie over consequenties van de uitslag van het Oekraïne-referendum dit jaar nog beslechten.
Een meerderheid van de Nederlandse stemmers wees op 6 april het Europese associatieverdrag met Oekraïne af en Rutte worstelt met de interpretatie van de uitslag. De overige 27 EU-leden hebben echter geen zin om te heronderhandelen over het verdrag.
Tijdens een Europese top in Brussel aanstaande donderdag gaat Rutte volgens het Financieele Dagblad proberen een doorbraak te forceren. Of dat lukt is zeer de vraag. De krant schetst twee opties voor de Nederlandse premier.
1) Nederlandse opt-out militaire samenwerking
Rutte gaat volgens het FD proberen een zogenoemde opt-out te krijgen voor het hoofdstuk in het verdrag dat gaat over militaire samenwerking met Oekraïne.
De kans dat andere EU-landen hiermee instemmen is klein, want dit schept een precedent voor opt-outs bij andere verdragen. Zo is er bijvoorbeeld de discussie over het vrijhandelsverdrag CETA met Canada, waar Wallonië momenteel dwarsligt.
2) Afstand nemen van EU-lidmaatschap Oekraïne
Volgens de bronnen van het FD willen de andere EU-landen Rutte wel iets tegemoet komen, waarbij een mogelijkheid is schriftelijk te bevestigen dat het associatieverdrag met Oekraïne geen ingang is naar lidmaatschap van de Europese Unie voor Oekraïne.
Grote vraag is of Rutte met een kluif terug komt uit Brussel die vet genoeg is om de Tweede en Eerste Kamer te vermurwen het associatieverdrag met Oekraïne te ratificeren.
Wat als Nederland weigert...
Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hebben de andere EU-landen twee opties als Nederland het verdrag niet ratificeert, zo gaf hij begin deze maand aan.
De eerste is een aangepast verdrag op onderdelen waarover de Europese Unie beslissingsbevoegdheid heeft, zonder dat ratificatie door nationale parlementen nodig is.
De tweede mogelijkheid is dat de 27 landen die wel hebben voorgestemd als groep een nieuw verdrag sluiten met Oekraïne, zonder dat de EU daar als instelling bij betrokken is.